Žene u 40-tim su novi “faktor koji remeti”

Like Don't move Unlike
 
7

Ejdžizam preti da postane dominantan oblik diskriminacije u 21. veku. Ono što su bili rasizam i antisemitizam u prošlom veku, ageism preti da postane u ovom.

Ovaj termin je skovao američki psihijatar i gerantolog Robert Nil Batler još 1968. godine a on podrazumeva predrasude, stereotipe i diskriminatorno ponašanje na osnovu godina starosti.

Diskriminacija se javlja u gotovo svakom trenutku u karijeri – posebno kod žena. Toliko da čak postoji i novi termin – youngism, usmeren prema mlađim osobama i podstaknut mešanjem starosti sa zrelošću i pogrešnom percepcijom da je za kompetentnost u poslu potreban dugačak staž.

Možda i podatak koji najviše obeshrabruje je taj da ejdžističko ponašanje nije usmereno samo na jednu starosnu grupu. Za mlađe žene, ejdžizam se često javlja u obliku „neverovanja u ulogu“ od strane kolega i nadređenih. Takođe, nazivaju ih snishodljivim nadimcima kao što je „dete“ ili „mala“ pa čak i šaljivo tapšu po glavi.

Starije žene su, s druge strane, uglavnom, potpuno ignorisane. Njihove veštine su zanemarene a njihovo iskustvo se odbacuje u korist „svežih, novih ideja.“ Onima koje su zaslužile unapređenja ili bonuse govori se ili da im nedostaje iskustvo ili da, pak,  imaju previše iskustva ali pogrešne vrste.

Premladi ste, a onda, u jednom trenutku, smatra se da ste prestari. Kada govorimo o ejdžizmu u sferi rada, čini se da zaista ne postoje prave godine za zaposlene žene, odnosno da su sve godine pogrešne. Na TA sam još kao studentkinja naučila da se ne izvinjavam zbog svojih godina i to je lekcija koju primenjujem i sada.

Iako sama starosna diskriminacija nije novost, činjenica da je još uvek toliko prisutna je šokantna. „Različitost“, „jednakost“ i „inkluzivnost“ ušli su u leksikon društvene odgovornosti. Svi organizuju seminare o ponašanju na radnom mestu i prilagođavaju svoje prakse zapošljavanja… Međutim, ejdžizam prema ženama je možda i poslednji prihvatljiv oblik diskriminacije na radnom mestu.

Ironično je to da žene u biznisu, pogotovo one u srednjim godinama, često doživljavaju kao „faktor koji remeti“ i to dok su na vrhuncu svojih profesionalnih sposobnosti. Stručnjaci veruju da se to dešava upravo zbog toga što, u ovom dobu, žene osećaju da imaju manje da izgube. One ne osećaju potrebu da paradiraju stečenom stručnošću, znanjem i veštinama. Njihovo samopouzdanje i kompetentnost ih čine pretnjom.

Žene u 40-tim su dostigle određeni nivo zrelosti i mudrosti i i spremnije su da kažu šta misle, što je prilično zastrašujuće za nesigurne žene i muškarce u njihovom radnom okruženju. Nije da ih kolege i nadređeni ne žele na radnom mestu, oni ih žele ali u ulozi koja je „support“ a ne konkurencija. I svakako ne žele da im žene oponiraju.

Ako ste poput mene, proveli ste svoje 20-e (i deo svojih 30-ih) shvatajući ko ste, šta želite i kreirajući korake da to postignete. Pa čak i ako niste stari, do trenutka kada ugasite 41 svećicu na rođendanskoj torti (jedna za sreću!) preporučili su vam prenatalni test “zbog godina” (lol). Stvari su se mnogooo promenile u poslednjih 20 godina. Suprotno onome čime vam pune glavu palanački dušebrižnici, 30 godina nije staro. 40 nije staro. Ni za šta!

Starenje je za žene zapravo neverovatno – evo zašto.

U jednoj sjajnoj studiji, otkriveno je da se samopouzdanje žena povećava kako se kreću kroz svoj život. Dok su žene manje samopouzdane od muškaraca u 20-im i 30-im godinama, do 40. godine dostižu nivo samopouzdanja muškaraca, ali to nije sve. Dok muškarci stagniraju u nivou samopouzdanja, ženama samopouzdanje i dalje raste te postaju samouverenije od svojih muških kolega do 60 godina.

Zapravo, ne morate da budete u bilo kojem starosnom dobu da biste „uspeli“. Ima mudrosti u proživljenom životu, pa čak i ako niste stari do trenutka kada ugasite 40-tu svećicu na rođendanskoj torti naučili ste važne stvari. Proživeli ste slomljeno srce, greške, gubitke, blagoslove i ono najlepše u svemu, imate mudre savete da podelite.

Evo zašto su žene u 40-tim, neko bi rekao „faktor koji remeti“, a ja kažem f*ing fabulous:

Daju prednost sebi

Mentalno zdravlje direktno utiče na vaše fizičko zdravlje. Briga o sebi nije samo nedeljna masaža, hemijski piling ili cipele. Mislim, može biti, ali poenta je u sledećem: ne mora da se izjednačava sa trošenjem novca. Usredsredite se na meditaciju, čitanje i provođenje vremena sa ljudima koji vas zasmejavaju. Dokazano je da smeh smanjuje stres i poboljšava imunitet.

Kreiraju ravnotežu

Žene u četrdesetim godinama su provele svoje dvadesete i tridesete udovoljavajući drugima i prečesto govoreći „da“ stvarima. Dakle, do trenutka kada su dostigle četvrtu deceniju, njihovi ideali i vrednosti su dovoljno utvrđeni da su izbor porodice ili zabave i dugih putovanja ili pak postizanje ravnoteže iskjučivo njihova lična stvar.

Reinventuju se

Način na koji se nosimo sa promenom je ključ sreće, posebno u današnje vreme neizvesnosti. Za razliku od mnogih, žene koje imaju 40, znaju da je život pun neočekivanih obrta. Do sada su naučile da je lamentiranje nad promenom kontraproduktivno.Ono što je „radilo“ za nas sa 25 godina verovatno se neće uklopiti u naše živote u 40-tim godinama.

“Tajna mog unutrašnjeg mira je jednostavna. Ne zovem one koji mene ne zovu, i ne čekam one koji mene ne čekaju. A zaljubljujem se, ne u ljude, već u njihov odnos prema meni.”

Sandra Bullock

With VioLove.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama i upišite vašu i-mail adresu u polje “subscribe” koje možete naći sa desne strane teksta kako biste prvi saznali novosti sa bloga i stekli prednost na sve usluge koje će uslediti. Takođe, ako imate nekih dodatnih pitanja ili savet kako da vam svoj ugao gledanja učinim pristupačnijim, pišite mi i pratite me na facebook -u ili instagram -u.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.