Ti si sve što ti treba: Vodič za ljubav prema sebi

Like Don't move Unlike
 
10

-„Kada ću ja upoznati nekog?“

-„Kada se najmanje budeš nadala.“

-„Ali… ja nikad neću prestati da se nadam.“

 Ovako je glasio jedan razgovor mojih prijateljica pre nekoliko godina. Sigurno često čujete ovaj  odgovor na večito pitanje ali sve što se njime postiže jeste da vas iznervira ili da poput devojke iz priče zaključite da odgovor glasi: “Nikad” što sigurno nije tačno. Odgovor sam po sebi vam nije koristan.

Šta zapravo znači ne nadati se nečemu što želite i još važnije kako se tamo stiže?

Ne posmatrajte potragu za partnerom kao priliku da nešto dobijete za sebe nego kao mogućnost da podelite jer je to put kojim se širi ljubav.

Kad shvatite da ste osoba koju tražite i da ste sve što vam treba i sve što vam je ikada trebalo zaljubićete se u sebe. Ponovo. Nalik onome kad ste se rodile i bile opčinjene sa svojih pet prstiju u koje ste netremice gledale satima. Zainteresujte se za sebe, za svoj život više nego za bilo kog muškarca. Sledeće što će se desiti jeste da će muškarci postati zainteresovaniji za vas više nego ikada ranije. Tek tada ćete uživati u novim ljubavnim iskustvima, bez obzira da li se radi o kratkotrajnoj avanturi ili značajnijoj vezi.

Slideshow of

Vežbom da pronađete sve što trebate prvo u sebi osnažujete celo svoje biće da biste potom mogli da podarite sebe drugom biću. Ne možete dati ono što nemate. Ne možete voleti muškarca bez oklevanja ako ne osećate ljubav prema sebi.

To je zakon. Kada osete da vam ne treba ništa od njih za vašu sreću i da ste pretežno zainteresovani za svoj život bez obzira na bilo koga ili šta, postajete objekat interesovanja jer niko ne želi da bude u odnosu sa osobom ako oseti da ta osoba zavisi od njega.

Termin koji je često u upotrebi a koji mi je dao ideju za tekst jeste misao da vam treba momak, da vam je potreban. Društvo, od primarne porodice na nedeljnom ručku preko prijatelja koji su ostvarili partnerstva, do masovnih medija vam šalju poruku da ne vredite i da vam je život besmislen bez muškarca pored vas.

Ono što je veoma važno je na ovom mestu napraviti razliku između pojmova potreba i želja.

Potreba je ono od čega zavisimo i bez čijeg zadovoljenja ne možemo da preživimo. To su potreba za vodom, hranom, snom, toplotom… Priroda se zarad našeg samoodržanja postarala da osetimo nepodnošljivu neprijatnost kada naše potrebe nisu zadovoljenje odnosno prijatnost kada su zadovoljene.

Želja je s druge strane emocija težnje da se nešto ima ili ostvari. Želja je strukturisana na način da kada se oseća u sadašnjosti, ujedno sadrži i predstavu o budućnosti. Osoba oseća sviđanje tj. želju za drugom osobom za koju procenjuje da ispunjava njene kriterijume. Takođe, osoba oseti zadovoljstvo usled ispunjenja a nezadovoljstvo usled neispunjenja želje.

Želja nije povezana sa preživljavanjem i neispunjenje iste ne ostavlja nikakvu štetnu posledicu po nas. Dakle, želja je ono bez čijeg zadovoljenja nam je samo neprijatno.

Osoba koja stekne iskrivljeno uverenje da je njena želja potreba, ima subjektivni doživljaj da će umreti ako ne zadovolji želju. Na taj način se želja pretvara u pseudopotrebu a osoba postaje zavisna od predmeta svoje želje.

Stvaranje mehanizma patološke zavisnosti na polju ljubavi uzrokuje da odrasla osoba zaista veruje da njen život nije moguć bez ljubavi druge osobe. Ona se ponaša u skladu s tim uverenjem što je udaljava od stabilnog, zrelog partnerskog odnosa koji  zapravo zaslužuje.

Kada ne osećate ljubav i mir, njihova mesta zauzimaju strah i nemir a od želje za ljubavlju ostaje nešto ružno kao što je kvazipotreba i upadate u prisilu ostvarenja želje.

Kad god poverujete da morate da ostvarite neku želju zapravo se odričete slobode izbora.

LJUBAV JE PRIVILEGIJA A NE PRISILA.

Sigurno ste bile svedoci ili pak protagonisti u epizodi kad se osoba udvara i previše je nervozna, govori i radi pomalo kompulsivno sve što je unapred smislila i ignoriše jasne signale da drugu osobu ta tema ne interesuje ili da bi radije provela veče drugačije. Rekle biste da se previše trudi i prozvale je očajnikom ili očajnicom. Osobe u takvom stanju svesti zapravo nisu prisutne i ne osluškuju drugu osobu koja im se navodno dopada nego su upale u prisilu ispunjenja želje za ljubavnom vezom po svaku cenu.

Umesto straha da ćete ostati same i misli da su svi dobri zauzeti podsetite sebe da vama treba samo jedan. Zapravo je lakše nego se čini.

Znajte svoju vrednost u svakom trenutku. Ne tražite nikog. Volite i cenite sebe. On će naći vas. Verujte da ćete privući pravog momka za sebe. Otkrijte što ranije da li je potencijalni momak za vas i ako nije ostavite ga. U redu je ako ga izgubite jer to zapravo otvara prostor za novo iskustvo. Otvara prostor da privučete momka kakvog uistinu želite.

Vaš muškarac želi da vam se udvara. On vama a ne obrnuto. Sve što traži je mogućnost da vam se približi. Njegova inicijativa je njegov poklon vama kao dami jer vam tako omogućava primanje. To ga ohrabruje da uvežbava svoje tehnike zavođenja i na taj način se oseća sve bolje.

Znajte da vam nije potreban kad ga upoznate. Budite prisutne kad upoznajete njegovu dušu i kada ostvarujete bliskost s njim. On poput vas traži pravo iskustvo gde može da se preda u nešto lepše i moćnije u poređenju sa životom koji je vodio do tada.

Vidite živog čoveka od krvi i mesa ispred sebe sa željama i potrebama baš kao i vi. A to je najprijatnije iskustvo koje možete imati u muško-ženskoj interakciji. Da ga ne trebate uopšte nego da ste sposobne da date i primite ljubav voljno, slobodno bez osećaja preke potrebe.

Jedino tako oboje dobijate, nešto novo i prelepo, samo družeći se jedno s drugim i upoznajući nekoga ko funkcioniše po istom principu neprekidnog napredovanja kako bi postao ili postala najbolja osoba koja može biti.

Ljubav je strpljiva.

             (1 Korinćanima 13:4-8)

Ljubav je, dakle, ispunjenje zakona.

            (Rimljanima 13:10)

With V&L.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama i upišite vašu i-mail adresu u polje “subscribe” koje možete naći sa desne strane teksta kako biste prvi saznali novosti sa bloga i stekli prednost na sve usluge koje će uslediti. Takođe, ako imate nekih dodatnih pitanja ili savet kako da vam svoj ugao gledanja učinim pristupačnijim, pišite mi i pratite me na facebook -u, twitter -u, pinterest -u ili instagram -u.

*Objavljeno sa prevodom na bosanski jezik u Sretna žena Magazin- u.

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.