Kako da razvijete pozitivan unutrašnji govor u ljubavi

Like Don't move Unlike
 
13

Kada biste pitali moje drugarice iz gimnazije, pa čak i sa fakulteta da odaberu jednu rečenicu po kojoj me pamte, bile bi jednoglasne, poput hora:

Neću ja njega prva da zovem!

Prevrtale su očima bezbroj puta, a ja sam tvrdoglavo mislila da znam sve odgovore. Previše sam mislila i tu su sve nevolje počinjale. Smešim se dok ovo pišem jer znam da će biti ponosne na mene do kraja teksta.

Ne pridajemo dovoljno pažnje tome, neki od nas čak odbijaju da pričaju o tome ali činjenica je da svi imamo unutrašnje glasove, velike rojeve misli koji mogu biti ohrabrujući i podržavajući a katkad, da se najblaže izrazim, baš i ne predstavljaju najbolje strane naše ličnosti.

Odakle dolaze ti glasovi?

Najveći broj ovih poruka datira iz naše najranije mladosti, otprilike iz perioda do pete godine života. S obzirom da je ovo period pre socijalnog rođenja pojedinca, pre nego počnemo da odgovaramo na zahteve društva, idemo u predškolsko, zatim u školu i slično, naše iskustvo iz tog uzrasta se uglavnom svodi na roditelje.

Sve što smo čuli i videli da naši roditelji ili staratelji govore i rade, kompjuter našeg organizma – mozak je snimio i stavio u folder pod nazivom: Naučeni životni koncept. Kako dete tog uzrasta nije u stanju da shvati šta se dešava, scenario biva snimljen bez obrade.

Koračajući dalje kroz život, s godinama smo upijali bezbroj poruka starijeg brata ili sestre koji nas zadirkuju, neprijateljski raspoloženog prvog komšije ili nastavnika čije kriterijume nikako nismo mogli da zadovoljimo.

Negde u toku puta smo im poverovali jer su u datoj situaciji zvučali kompetentno. Posebno ako su bili visoki 1.80m a mi svega 60cm i morali smo podići glavu visoko kako bismo ih dobro videli.

U početku je to bilo nemoj ovo, nemoj ono, a vremenom smo bili u stanju da usvojimo složenije poruke poput: nikad ne veruj muškarcu ili nikad ne veruj ženi.

KAKO RAZVITI POZITIVAN UNUTRAŠNJI GOVOR U LJUBAVI
Great expectations, 1998.

Dok sam studirala, na jednom predavanju smo radili vežbu sa ciljem da bolje upoznamo delove svoje ličnosti. Vežba se sastojala u tome da zatvorimo oči i vizualizujemo osobu koja nam se obraća. Ja sam zamislila ženu koja je izgledala i zvučala kao Gospođa Nora Dinsmor iz filma zasnovanom na romanu Čarlsa Dikensa – Velika očekivanja (Great expectations, 1998). Bila sam prestravljena.

Juče sam ga iznova odgledala kako bih bila sigurna da vam prenosim pravu poruku i opet sam imala snažnu emotivnu reakciju na ovaj film. Za vas koje ga niste gledale, sjajan je i toplo ga preporučujem ali u svrhu teksta, Gospođa Dinsmor je bila lokalna bogatašica koju je verenik ostavio pred oltarom i koja je posvetila čitav život odgajanju nećake, koju tumači Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), tako da ne veruje muškarcima kako je ne bi povredili i učenju trikovima kako da se poigrava sa njima.

Ovo je bila jako značajna vežba za mene. Dobila sam mnogo više nego što je bio zadatak jer sam se otvorila za promenu. Nisam htela da se pretvorim u ogorčenu staricu i umrem sama u zapuštenom domu obraslom korovom. Htela sam da budem srećna, htela sam da budem voljena i ono što je najvažnije silno sam želela da volim.

Od tog trenutka sam znala da ću svaki sledeći put kad je poslušam biti na korak bliže da skončam kao ona. Stoga sam joj rekla: “Hvala ti što si podelila svoje mišljenje sa mnom, ali ja biram da se ne složim!”

Unutrašnji govor je veoma važan jer nas često održava u disfunkcionalim životnim pozicijama u različitim sferama života. Naš unutrašnji govor postaje naš spoljašnji svet.

KAKO RAZVITI POZITIVAN UNUTRAŠNJI GOVOR U LJUBAVI
Great expectations, 1998.
KAKO RAZVITI POZITIVAN UNUTRAŠNJI GOVOR U LJUBAVI
Great expectations, 1998.
KAKO RAZVITI POZITIVAN UNUTRAŠNJI GOVOR U LJUBAVI
Great expectations, 1998.

Ono što govorimo sebi u određenim životnim situacijama, pogotovo kad nešto procenjujemo kao važno, otkriva kakav odnos imamo prema sebi.

Dakle, na osnovu sadržaja unutrašnjeg govora možemo da zaključimo da li imamo pozitivan ili negativan stav prema samom sebi.

Onda, o čemu vi mislite u toku dana? Gde su vaše misli?

Sigurno nisu na dobrom mestu ako ne uživate u vezi kakvu zaslužujete. Mesto mislima o ispunjenim željama možda trenutno zauzimaju mesto misli o nedostatku pažnje, razumevanja, poverenja.

Sledeće pitanje je kako korigovati unutrašnji govor nakon uvida da nam ne služi?

Kritikujući unutrašnji govor je jedna loša navika.

Poslušajte me, odvojite par minuta za sebe nakon ovog teksta i uradite vežbu koju sam podelila s vama, ovako, na moj način. Prisetite se poruka koje ste sebi upućivale kad vam se neko dopadne, kad vas nazove ili vas ne nazove. Pitajte se ko je ta pričalica, kako izgleda i da li vi kao odrasla osoba mislite da bi je trebalo poslušati u tim situacijama.

Onog trenutka kad u toku svog odrastanja spoznate u čemu se stvarni život razlikuje od Naučenog životnog koncepta, znajte da ste spremni da odrastete i formirate novi, Misaoni životni koncept zasnovan na skupljanju i obradi podataka.

Kao što možemo da zamenimo loše navike u ponašanju isto tako možemo da zamenimo i loše navike u razmišljanju mnogo konstruktivnijim po nas i druge. Učenje drugačijeg načina razmišljanja zahteva isto toliko truda i posvećenosti kao i korigovanje navika u ponašanju.

U početku, stara gospođa će dobijati još po koju bitku jer ima više iskustva. Međutim, jednom kad se zauzmete za sebe svakim danom će vam biti jasnija razlika između života kakav vam je davno predstavljen i života kakvim ga vi sami vidite.

ZRELOST PODRAZUMEVA MENJANJE.

KAKO RAZVITI POZITIVAN UNUTRAŠNJI GOVOR U LJUBAVI
Great expectations, 1998.

Menjane znači uvesti jednako mnogo ubedljivih i konstruktivnih varijeteta unutrašnjih glasova koje ste čuli tokom celog života umesto starih, obeshrabrujućih i pobrinuti se da ih internalizujete. To može biti glas prijatelja, životnog trenera, poruka lika iz filma ili knjige koju ste pročitali. Morate ih se prisećati dovoljno često, pogotovo kad ste u stresnoj situaciji dok ne postanu normalan i prirodan odgovor na situaciju u kojoj se nalazite.

Negde sam pročitala da je najbolji među unutrašnjim glasovima onaj koji nam govori nežno, staloženo, s glasom punim saosećanja i pri tom imamo osećaj da nam je stavio ruku na rame neko ko je živeo dugo, video mnogo tuge i nepravde ali nije postao ni ogorčen ni uplašen zbog toga.

Dugo su mnogima među vama umesto racionalnih informacija za šta ste sve sposobne upravljali iracionalni strahovi.

Potrebna vam je nova muzika za uši. Glas koji će vas podsetiti koliko ste voljeno biće.

Imate u svom umu kapacitet da prikupite sve glasove koje ste ikada čule, ućutkate zastarele koji vas demorališu i koje ste prerasle i stavite fokus na one koji vam prijaju i čine da se dobro osećate.

Za one koji tragaju, ja vam nudim svoj, nov i unapređen za vaš novi početak.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama i upišite vašu i-mail adresu u polje “subscribe” koje možete naći sa desne strane teksta kako biste prvi saznali novosti sa bloga i stekli prednost na sve usluge koje će uslediti. Takođe, ako imate nekih dodatnih pitanja ili savet kako da vam svoj ugao gledanja učinim pristupačnijim, pišite mi i pratite me na facebook -u, twitter -u, pinterest -u ili instagram -u.

With V&L.

*Objavljeno sa prevodom na bosanski jezik u Sretna Žena Magazin-u.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.